Programmavoorstellen 2022/2023

Strijktrio programma's 

(Verborgen) Klassiekers

Haydn en Beethoven behoeven nauwelijks meer uitleg; naast deze grootmeesters klinken twee werken van de meest recente cd van The Hague String Trio: Celebrating Women! Maak kennis met de glorieuze Fuga in g, geschreven in de jaren ’30 door de Afro-Amerikaanse componiste Irene Britton Smith, en het prachtige, romantische strijktrio van Dame Ethel Smyth, gecomponeerd tijdens haar studie in Leipzig in de jaren 80 van de 19e eeuw.

 

 

Joseph Haydn  Divertimento Hob. XI:109 in C 

Dame Ethel Smyth  Strijktrio in D, op. 6  (c. 1884)  

*****

Irene Britton Smith  Fuga in g (1938) 

Ludwig v Beethoven  Strijktrio op. 9 nr. 1 in G 

Hongaarse Rapsodie

Maak kennis met de Hongaarse warmte in het romantische strijktrio van Leó Weiner en het Hongaarse temperament in het Intermezzo van Kodály en de Serenade van Dohnányi, een van de hoogtepunten uit het strijktriorepertoire. Haydn verbleef tientallen jaren in paleis Esterházy in Hongarije waar hij een enorme hoeveelheid werken heeft geschreven.

 

 

Joseph Haydn  Divertimento Hob. XI:109 in C  

Leó Weiner   Strijktrio in g, op. 6   

*****

Zoltán Kodály  Intermezzo 

Ernō van Dohnányi  Serenade in C, op. 10  

Celebrating Women!

Wat een ontdekking aan muziek en vrouwelijke componisten in dit programma! Dame Ethel Smyth was zeer vooruitstrevend voor haar tijd, verkeerde in de hoogste culturele kringen in Duitsland en was maatschappelijk zeer betrokken, o.a. als suffragette in de strijd voor het vrouwenkiesrecht. Met haar trio waan je je weer in de tijd van Brahms. Daarnaast klinken vijf prachtige miniatuurtjes van de Nederlandse componiste Wegener, een vroeg-romantisch trio van de 20e eeuwse Australische Hyde, een glorieuze Fuga in g van de Afro-Amerikaanse componiste Britton Smith en twee korte minimal music stukjes met suggestieve titels van de nog levende Amerikaanse componiste Reynolds.

 

Irene Britton Smith  Fugue in G minor 

Emmy Frensel Wegener  Suite  

Miriam Hyde  Strijktrio  

                       *****

Belinda Reynolds  Husband & TV on the Curb

Dame Ethel Smyth   Strijktrio in D, op. 6  

 

                

image.png

Pianokwartet programma met Ksenia Kouzmenko

Tsjechische romantiek

Het Terzetto schreef Dvořák oorspronkelijk voor de niet veel gebruikte bezetting van 2 violen en altviool, bedoeld om samen met vrienden te spelen. Later is het gearrangeerd voor de bekendere strijktriocombinatie van viool, altviool en cello. Zijn 2e en laatste pianokwartet schreef hij in ruim een maand tijd, tot op heden een van de meest geliefde kamermuziekwerken.

Dvořák werd voor de ruim 30 jaar jongere Suk een leermeester, mentor en tevens schoonvader. Onder zijn begeleiding schreef Suk zijn eerste pianokwartet, tevens opus 1. Ook Novák was een zeer talentvolle leerling van Dvořák. 

 

Antonín Dvořák  Terzetto in C, op. 74, B 148 

Josef Suk  Pianokwartet in a, op. 1

             *****

Vítezslav Novák  Stuk voor piano solo (nog te beslissen) 

Antonín Dvořák  Pianokwartet no. 2 in Es, op. 87, B.162 

Hobokwartet programma

met Pauline Oostenrijk

IMG_7357.JPG

Het prachtige Andante and Allegro schreef Edward Elgar op jonge leeftijd en werd pas in de 21e eeuw ontdekt. Daarnaast klinkt het veel beroemdere, kleurrijke, ook vroege werk van landgenoot Britten; Phantasy Quartet. Daarna Beethoven: maar liefst vijf strijktrio’s schreef hij, allemaal even mooi en gecomponeerd in zijn jonge jaren toen hij net in Wenen was aangekomen om te gaan studeren bij Haydn. Tot slot klinkt Mozarts beroemde Hobokwartet KV 370, een van de meest geliefde kamermuziekwerken die hij naliet. 

 

 

Edward Elgar  Andante and Allegro 

Ludwig v Beethoven Strijktrio op. 9 nr. 1 in G 

                        *****

Benjamin Britten  Phantasy Quartet op. 2                   

W. A. Mozart  Hobokwartet in F, KV 370 

Programmavoorstellen 2021/2022

Strijktrio programma's 

 

 

Vervolgde componisten en klassieke grootmeesters

Schubert en Beethoven behoeven nauwelijks meer uitleg; naast deze grootmeesters klinken drie werken die The Hague String Trio heeft opgenomen op de cd After the Darkness; werken van vervolgde Joodse componisten. In hun te vroeg beëindigde levens componeerden Krása en Kattenburg al veel prachtige muziek, en ook Weinberg, die zijn leven lang op de vlucht was en een groot deel van zijn familie verloor, heeft zo’n indrukwekkend oeuvre nagelaten, dat al deze componisten als absolute grootmeester gezien mogen worden.

 

Franz Schubert Triosatz in Bes D. 471

Hans Krása  Tanec (Terezín 1943)

Mieczysław Weinberg Strijktrio op. 48

*****

Dick Kattenburg Trio à cordes

Ludwig van Beethoven Strijktrio in c, op. 9 nr 3

 

 

 

Hongaarse Rapsodie

Maak kennis met de Hongaarse warmte in het romantische strijktrio van Leo Weiner en het Hongaarse temperament in het Intermezzo van Kodály en de Serenade van Dohnányi, een van de hoogtepunten uit het strijktriorepertoire. Haydn verbleef tientallen jaren in paleis Esterházy in Hongarije waar hij een enorme hoeveelheid werken heeft geschreven.

 

 

Joseph Haydn Divertimento Hob. XI:109 in C 

Leó Weiner Strijktrio in g, op. 6  

*****

Zoltán Kodály Intermezzo 

Ernst von Dohnányi Serenade in C, op. 10  

 

 

 

Celebrating Women!

Wat een ontdekking aan muziek en vrouwelijke componisten in dit programma! Ethel Smyth was zeer vooruitstrevend voor haar tijd, verkeerde in de hoogste culturele kringen in Duitsland en was maatschappelijk zeer betrokken, o.a. in de strijd voor het vrouwenkiesrecht. Met haar trio waan je je weer in de tijd van Brahms. Daarnaast klinken vijf prachtige miniatuurtjes van de Nederlandse componiste Wegener, een vroeg-romantisch trio van de 20e eeuwse Australische  Hyde, een prachtige mengeling van Servische volksmuziek met middeleeuwse Byzantijnse kerkmuziek van Mariç en de minimal music stukjes met suggestieve titels van de nog levende Amerikaanse componiste Reynolds.

 

Ljubica Mariç Archaia 

Emmy Frensel Wegener Suite

Miriam Hyde  Strijktrio 

*****

Belinda Reynolds Husband & TV on the Curb 

Ethel Smyth Strijktrio in D, op. 6  

Pianokwartet programma’s met Ksenia Kouzmenko

Hidden Passions

Mozarts pianokwartet in g is misschien wel het eerste grote werk voor deze bezetting en hij gebruikte de toonsoort g voor zijn meest turbulente muzikale ideeën. Leo Samama schreef speciaal voor The Hague String Trio zijn Trio Passionata dat hiermee zijn wereldpremière zal beleven. Tot slot klinkt Brahms’ pianokwartet in c, ook wel het Werther Kwartet genoemd, naar Goethes ‘Die Leiden des jungen Werthers’. Toen hij het aan zijn uitgever stuurde, schreef hij erbij: ‘U zou een afbeelding op het titelblad kunnen zetten van een hoofd met een pistool ervoor’, verwijzend naar de zelfmoord van de hoofdpersoon vanwege zijn onmogelijke liefde voor een getrouwde vrouw. Brahms’ liefde voor de onbereikbare Clara Schumann leverde deze gepassioneerde muziek op.

Wolfgang Amadeus Mozart Pianokwartet nr. 1 in g, KV 478 

Leo Samama Trio Passionata (2019) 

(geschreven voor The Hague String Trio)

*****

Johannes Brahms Pianokwartet in c, op. 60

 

 

Tsjechische romantiek

Dvořák schreef in ruim een maand tijd zijn 2e en laatste pianokwartet, tot op heden een van de meest geliefde kamermuziekwerken. Hij werd voor de ruim 30 jaar jongere Suk een leermeester, mentor en tevens schoonvader. Onder zijn begeleiding schreef Suk zijn eerste pianokwartet, tevens opus 1. Ook Novák was een zeer talentvolle leerling van Dvořák. Martinů, de jongste van het rijtje, mag in een Tsjechisch programma niet ontbreken; zijn Madrigalen zijn geïnspireerd op de duo’s van Mozart en Engelse madrigalen waar hij een grote liefde voor had.

 

Bohuslav Martinů 2 Madrigalen voor viool & altviool, H.313

Josef Suk Pianokwartet in a, op. 1

*****

Vítezslav Novák Stuk voor piano solo 

Antonín Dvořák  Pianokwartet no. 2 in Es, op. 87, B.162

Hobokwartet programma

met Pauline Oostenrijk

Het prachtige Andante and Allegro schreef Edward Elgar op jonge leeftijd en werd pas in de 21e eeuw ontdekt. Daarnaast klinkt het veel beroemdere, kleurrijke, ook vroege werk van landgenoot Britten; Phantasy Quartet. De verrassende en fantasievolle Serenade voor strijktrio schreef Beethoven ook in zijn jonge jaren en tot slot klinkt Mozarts beroemde Hobokwartet KV 370,

een van de meest bijzondere kamermuziekwerken die hij naliet.

 

Edward Elgar Andante and Allegro

Ludwig van Beethoven Serenade in D op. 8 

*****

Benjamin Britten Phantasy Quartet op. 2 

Wolfgang Amadeus Mozart  Hobokwartet in F, KV 370

Pocket Watch

Programma’s van 

een uur

Op verzoek kan van alle programma’s een versie voor een concert van een uur gemaakt worden. Aanvullend hebben we twee extra programma’s voor strijktrio die we hieronder toelichten.

Weense Klanken

Dit programma is bijzonder geschikt voor een Nieuwjaarsconcert of als licht programma voor welke gelegenheid dan ook.

De verrassende Serenade van Beethoven gecombineerd met beroemde juweeltjes van Kreisler en prachtige walsen

van Strauss zorgen gegarandeerd voor een concert met een glimlach!

 

Ludwig van Beethoven  Serenade in D op. 8

Fritz Kreisler Alt-Wiener Tanzen 

Liebesfreud

Liebesleid

Schön Rosmarin

Johann Strauss II Künstlerleben op. 316 

 

After the Darkness

Op de zeer lovend ontvangen cd After the Darkness, uitgekomen in 2019, worden vervolgde Joodse componisten aan

de vergetelheid onttrokken. Dit indrukwekkende programma wordt afgesloten met Kaddish (letterlijk 'heilige'),

een hymne en één van de belangrijkste gebeden van het jodendom.

 

Gideon Klein Strijktrio (Terezín 1944)

Hans Krása Tanec (Terezín 1943)

Dick Kattenburg Trio à cordes

Mieczysław Weinberg Strijktrio op. 48 

Maurice Ravel Kaddish (arr. Marijn van Prooijen)