Programmavoorstellen 2023/2024

Strijktrio programma's 

(Verborgen) Klassiekers

Haydn en Beethoven behoeven nauwelijks meer uitleg; naast deze grootmeesters klinken twee werken van de meest recente cd van The Hague String Trio: Celebrating Women! Maak kennis met het prachtige, romantische strijktrio van Dame Ethel Smyth, gecomponeerd tijdens haar studie in Leipzig in de jaren 80 van de 19e eeuw, en vervolgens de Suite, bestaande uit vijf sprankelende miniatuurtjes, van de Nederlandse componiste en violiste Emmy Frensel Wegener, gecomponeerd in 1925.

 

Joseph Haydn  Divertimento Hob. XI:109 in C 

Dame Ethel Smyth  Strijktrio in D, op. 6  

*****

Emmy Frensel Wegener  Suite  

Ludwig v Beethoven  Strijktrio op. 9 nr. 3 in c

Noorderlicht

Ontdek de prachtige, mysterieuze klankwereld van grotendeels onbekende muziek uit de noordelijke landen met hun mystieke natuurlijkverschijnsel van het noorderlicht: muziek van de beroemde Sibelius en zijn Finse landgenoten Melartin en Marttinen en daarnaast één van de drie romantische strijktrio's van de Duits/Zweedse componist Hermann Berens en de geheimzinnige en meditatieve Reflections van de IJslandse componiste Anna Thorvaldsdottir wiens 'seemingly boundless textural imagination' (NY Times) en 'striking' (Guardian) klankwereld haar hebben gemaakt tot 'one of the most distinctive voices in contemporary music' (NPR). 

 

Tauno Marttinen  Aube op. 216 

Jean Sibelius  Suite in A for strijktrio, JS 186

Erkki Melartin  Strijktrio op. 133 

                      *****

Anna Thorvaldsdottir  Reflections 

Hermann Berens  Strijktrio op. 85 nr. 2 in c 

 

                      

 

 

Visions of Goldberg 

Samenwerking met Lisette Huizenga, visual/ digital artist. 

The Hague String Trio speelt Bachs Goldberg Variaties in de bewerking voor strijktrio van Dimitri Sitkovetsky. Lisette Huizenga schept daarnaast een nieuwe wereld, geïnspireerd op en in dienst van de muziek van Bach, met een hommage aan M.C. Escher, een groot bewonderaar van Bach die tevens inspiratiebron van zijn werk was. 

Ook mogelijk te boeken als puur concert, met alleen de muziek van Bach.

 

Johann Sebastian Bach  Goldberg Variaties 

 (bewerkt door Dimitri Sitkovetsky voor strijktrio)

 

                

image.png

Pianokwartet programma met Ksenia Kouzmenko

Tsjechische romantiek

Het concert opent met sfeervolle piano solostukken van Novák, een zeer talentvolle leerling van Dvořák. Dvořák werd voor de ruim 30 jaar jongere Suk een leermeester, mentor en tevens schoonvader. Onder zijn begeleiding schreef Suk zijn eerste pianokwartet, tevens opus 1. Tot slot hoort u het 2e en laatste pianokwartet van Dvořák zelf, geschreven in ruim een maand tijd, en tot op heden een van de meest geliefde kamermuziekwerken.

Vítezslav Novák  Stukken voor piano solo 

Josef Suk  Pianokwartet in a, op. 1

             *****

Antonín Dvořák  Pianokwartet no. 2 in Es, op. 87, B.162 

Mozart & Fauré

In 2024 is het 100 jaar geleden dat Fauré overleed. Dit wordt herdacht met zijn schitterende eerste pianokwartet, dat hij schreef verspreid over enkele turbulente jaren op persoonlijk gebied. In de eerste helft van het programma klinkt het korte juweeltje Aubade van de Roemeense componist Georges Enescu, student van Fauré, en Mozarts 2e pianokwartet. Mozart kreeg de opdracht van Anton Hoffmeister drie pianokwartetten te schrijven. Nadat hij het eerste had voltooid werd de opdracht ingetrokken, omdat het te veeleisend zou zijn. Toch intrigeerde het genre Mozart zo, dat hij kort daarna op eigen initiatief dit tweede meesterwerk gelukkig alsnog componeerde!

 

Georges Enescu  Aubade 

W. A.Mozart  Pianokwartet nr. 2 in Es, KV 493

 *****

Gabriel Fauré  Pianokwartet nr. 1 in c, op. 15 

 

                      

Hobokwartet programma

met Pauline Oostenrijk

IMG_7357.JPG

Het prachtige Andante and Allegro schreef Edward Elgar op jonge leeftijd en werd pas in de 21e eeuw ontdekt. Beethovens strijktrio opus 9 nr. 3 is het laatste van vijf strijktrio’s die hij in zijn jonge jaren gecomponeerde toen hij net in Wenen was aangekomen om te studeren bij Haydn. Britten schreef zijn kleurrijke Phantasy Quartet op slechts 19-jarige leeftijd als student aan de Royal College of Music en tot slot klinkt Mozarts beroemde Hobokwartet, een van de hoogtepunten en vaakst gespeelde werken uit het hobo kamermuziekrepertoire.

 

Edward Elgar  Andante and Allegro 

Ludwig v Beethoven  Strijktrio in c, op. 9 nr. 3 

                        *****

Benjamin Britten  Phantasy Quartet op. 2                   

W. A. Mozart  Hobokwartet in F, KV 370 

Programmavoorstellen 2022/2023

Strijktrio programma's 

 

 

(Verborgen) Klassiekers

Haydn en Beethoven behoeven nauwelijks meer uitleg; naast deze grootmeesters klinken twee werken van de meest recente cd van The Hague String Trio: Celebrating Women! Maak kennis met de glorieuze Fuga in g, geschreven in de jaren ’30 door de Afro-Amerikaanse componiste Irene Britton Smith, en het prachtige, romantische strijktrio van Dame Ethel Smyth, gecomponeerd tijdens haar studie in Leipzig in de jaren 80 van de 19e eeuw.

Joseph Haydn  Divertimento Hob. XI:109 in C 

Dame Ethel Smyth  Strijktrio in D, op. 6  (c. 1884)  

*****

Irene Britton Smith  Fuga in g (1938) 

Ludwig v Beethoven  Strijktrio op. 9 nr. 1 in G 

Hongaarse Rapsodie

Maak kennis met de Hongaarse warmte in het romantische strijktrio van Leó Weiner en het Hongaarse temperament in het Intermezzo van Kodály en de Serenade van Dohnányi, een van de hoogtepunten uit het strijktriorepertoire. Haydn verbleef tientallen jaren in paleis Esterházy in Hongarije waar hij een enorme hoeveelheid werken heeft geschreven.

Joseph Haydn  Divertimento Hob. XI:109 in C  

Leó Weiner   Strijktrio in g, op. 6   

*****

Zoltán Kodály  Intermezzo 

Ernō van Dohnányi  Serenade in C, op. 10  

Celebrating Women!

Wat een ontdekking aan muziek en vrouwelijke componisten in dit programma! Dame Ethel Smyth was zeer vooruitstrevend voor haar tijd, verkeerde in de hoogste culturele kringen in Duitsland en was maatschappelijk zeer betrokken, o.a. als suffragette in de strijd voor het vrouwenkiesrecht. Met haar trio waan je je weer in de tijd van Brahms. Daarnaast klinken vijf prachtige miniatuurtjes van de Nederlandse componiste Wegener, een vroeg-romantisch trio van de 20e eeuwse Australische Hyde, een glorieuze Fuga in g van de Afro-Amerikaanse componiste Britton Smith en twee korte minimal music stukjes met suggestieve titels van de nog levende Amerikaanse componiste Reynolds.

 

Irene Britton Smith  Fugue in G minor 

Emmy Frensel Wegener  Suite  

Miriam Hyde  Strijktrio  

                       *****

Belinda Reynolds  Husband & TV on the Curb

Dame Ethel Smyth   Strijktrio in D, op. 6  

Pianokwartet programma met Ksenia Kouzmenko

Tsjechische romantiek

Het Terzetto schreef Dvořák oorspronkelijk voor de niet veel gebruikte bezetting van 2 violen en altviool, bedoeld om samen met vrienden te spelen. Later is het gearrangeerd voor de bekendere strijktriocombinatie van viool, altviool en cello. Zijn 2e en laatste pianokwartet schreef hij in ruim een maand tijd, tot op heden een van de meest geliefde kamermuziekwerken.

Dvořák werd voor de ruim 30 jaar jongere Suk een leermeester, mentor en tevens schoonvader. Onder zijn begeleiding schreef Suk zijn eerste pianokwartet, tevens opus 1. Ook Novák was een zeer talentvolle leerling van Dvořák. 

 

Antonín Dvořák  Terzetto in C, op. 74, B 148 

Josef Suk  Pianokwartet in a, op. 1

             *****

Vítezslav Novák  Stuk voor piano solo (nog te beslissen) 

Antonín Dvořák  Pianokwartet no. 2 in Es, op. 87, B.162 

Hobokwartet programma

met Pauline Oostenrijk

Het prachtige Andante and Allegro schreef Edward Elgar op jonge leeftijd en werd pas in de 21e eeuw ontdekt. Daarnaast klinkt het veel beroemdere, kleurrijke, ook vroege werk van landgenoot Britten; Phantasy Quartet. Daarna Beethoven: maar liefst vijf strijktrio’s schreef hij, allemaal even mooi en gecomponeerd in zijn jonge jaren toen hij net in Wenen was aangekomen om te gaan studeren bij Haydn. Tot slot klinkt Mozarts beroemde Hobokwartet KV 370, een van de meest geliefde kamermuziekwerken die hij naliet. 

 

 

Edward Elgar  Andante and Allegro 

Ludwig v Beethoven Strijktrio op. 9 nr. 1 in G 

                        *****

Benjamin Britten  Phantasy Quartet op. 2                   

W. A. Mozart  Hobokwartet in F, KV 370 

Pocket Watch

Programma’s van 

een uur

Op verzoek kan van alle programma’s een versie voor een concert van een uur gemaakt worden. Aanvullend hebben we twee extra programma’s voor strijktrio die we hieronder toelichten.

Weense Klanken

Dit programma is bijzonder geschikt voor een Nieuwjaarsconcert of als licht programma voor welke gelegenheid dan ook.

De verrassende Serenade van Beethoven gecombineerd met beroemde juweeltjes van Kreisler en prachtige walsen

van Strauss zorgen gegarandeerd voor een concert met een glimlach!

 

Ludwig van Beethoven  Serenade in D op. 8

Fritz Kreisler Alt-Wiener Tanzen 

Liebesfreud

Liebesleid

Schön Rosmarin

Johann Strauss II Künstlerleben op. 316 

 

After the Darkness

Op de zeer lovend ontvangen cd After the Darkness, uitgekomen in 2019, worden vervolgde Joodse componisten aan

de vergetelheid onttrokken. Dit indrukwekkende programma wordt afgesloten met Kaddish (letterlijk 'heilige'),

een hymne en één van de belangrijkste gebeden van het jodendom.

 

Gideon Klein Strijktrio (Terezín 1944)

Hans Krása Tanec (Terezín 1943)

Dick Kattenburg Trio à cordes

Mieczysław Weinberg Strijktrio op. 48 

Maurice Ravel Kaddish (arr. Marijn van Prooijen)